español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Què és
Els tres eixos
Agenda de Principis i Valors
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home > Fòrum 2004 > Què és
- Què és

El Fòrum és un nou esdeveniment internacional que tindrà lloc a Barcelona del 9 de maig al 26 de setembre de l’ any 2004 amb l’objectiu de convertir-se en un espai per dialogar i reflexionar sobre els principals reptes i problemes culturals i socials que es planteja el món del segle XXI.

Es configura així com una gran trobada entre els actors de tots els sectors socials de totes les cultures per avançar –mitjançant el diàleg, la reflexió i diverses activitats de lleure i culturals- cap a noves formes de convivència que respectin la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i les condicions necessàries de la pau; els tres eixos sobre els quals s’articula el Fòrum.

Per què?

Perquè existeix una demanda creixent de respostes innovadores a les transformacions de bona part dels models de convivència existents dins del marc mundial que es deriva del procés de globalització. El Fòrum actua així com un espai on els ciutadans poden establir , de manera individual i col·lectiva, ponts de diàleg, reflexió i interacció sobre aquestes respostes que requereix l’escenari del segle XXI.

Qui?

El Fòrum està organitzat conjuntament per l’ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’ Estat espanyol; i té el recolzament unànime de la UNESCO, el seu soci principal. Els protagonistes del Fòrum són les persones i entitats compromeses amb la realitat que vivim i el futur que podem construir: els ciutadans i ciutadanes del món, les organitzacions cíviques i socials, les entitats culturals, el món de l’ensenyança, les empreses i els professionals, les comunitats religioses i les institucions públiques.

Des que el Fòrum va presentar la seva Proposta de Programa el 15 de juliol de l’any 2002, l’organització va decidir obrir un procés de participació ciutadana per a optimitzar la definició de continguts. Aquest procés participatiu es va fer mitjançant l’espai “Opina” de la web del Fòrum, i va finalitzar el passat 31 d’octubre del 2002. Les propostes presentades se sumen als més de 650 projectes que des de 1997 han arribat a l’organització. Aquestes més de 1000 propostes han contribuït a desenvolupar el programa d’actes del Fòrum.

Com?

El Fòrum es concreta i desenvolupa amb una sèrie d’exposicions, diàlegs (debats i congressos) i espectacles, i també amb experiències i activitats diverses, mercats i accions en col·laboració amb entitats de tota la ciutat, de la resta de l’Estat espanyol i del món.

El Fòrum ha organitzat la producció dels continguts de manera ordenada i flexible i així segons com evolucioni el panorama internacional, podrà valorar possibles noves incorporacions.

Quan?

El Fòrum se celebrarà durant 141 dies de l’any 2004. S’inaugurarà el 9 de maig, Dia d’Europa, i es clausurarà el 26 de setembre, coincidint amb les festes de la Mercè.

A on?

El Fòrum tindrà lloc fonamentalment a Barcelona, en el recinte Fòrum; però també al conjunt de la ciutat, així com a tot el món mitjançant activitats en col·laboració amb el Fòrum Virtual i el Fòrum Mèdia.

El recinte Fòrum una superfície total de 320.000 metres quadrats i una capacitat per a 79.200 persones distribuïdes de la següent manera: 50.000 persones a l’esplanada del port i als auditoris, unes 26.000 persones en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona i unes 3.200 persones més a l’Edifici Fòrum que construeixen els arquitectes suïssos Herzog i De Meuron.

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), amb 68.000 metres quadrats de superfície, serà el centre de convencions més gran de tot el sud d’Europa.

L’espai principal del Fòrum, “La Plaça”, tindrà una superfície de 150.000 metres quadrats, cosa que la converteix en la segona plaça més gran del món, després de la plaça de Tiannanmen, a Pequín.

Amb la reforma urbanística i la construcció d’unes millors infrastructures a la zona del recinte Fòrum -una àrea de unes 50 hectàrees que pertanyen en part al municipi de Sant Adrià, situada a prop de la desembocadura del riu Besòs, just on l’Avinguda Diagonal arriba al mar- Barcelona guanyarà una nova àrea urbana, un nou barri residencial, cultural i econòmic.

Orígens

Abril de 1997: El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona aprova les grans línies de la proposta del Fòrum Universal de les Cultures.

Novembre de 1997: La 29a Conferència General de la UNESCO aprova el projecte, presentat per la ministra de Cultura, Esperanza Aguirre, per dur a terme el primer Fòrum Universal de les Cultures a Barcelona l’any 2004.

Setembre de 1998: S’inaugura l’espai web del Fòrum.

Maig de 1999: Constitució del Consorci: el president del Govern central, José Mª Aznar, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, signen el conveni de col·laboració entre l’Administració de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per a l’organització del I Fòrum Universal de les Cultures.

Juny de 1999: El Consell Executiu de la UNESCO aprova l’acord marc entre aquesta organització i el Fòrum Barcelona 2004.

Novembre de 1999: El Consell d’Administració aprova per unanimitat l’Agenda de Principis i Valors.

Febrer del 2000: es presenta el primer disseny estructurat del Fòrum, que estableix un model de gestió i una primera estructura dels continguts, a més d’un pressupost. Aquest avantprojecte va ser aprovat al desembre del 2000.

Març de 2000: Es constitueix el Comitè Conjunt de Col·laboració entre la UNESCO i el Fòrum Barcelona 2004.

Desembre de 2000: Aprovació del projecte i del pressupost general del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. Les tres administracions promotores confirmen així la seva participació a parts iguals en el projecte. Comença la fase d’execució

Abril del 2001: El rei Joan Carles I rep en audiència el Consell d’Administració al Palau de la Zarzuela.

Maig de 2001: es signen els acords de finançament.

Juny del 2001: El director general de la UNESCO, Koïchiro Matsuura, es reuneix amb el consell d’Administració del Fòrum. Posteriorment, presideix un acte on més de mil entitats cíviques i solidaries manifesten compartir valors amb el Fòrum Barcelona 2004.

Juny del 2002: Presentació del document “Proposta de Programa” que recull els avenços en la programació.


Administración General del Estado
Ajuntament de Barcelona
Generalitat de Catalunya
Unesco