español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home >
20-09-2004 //1130h

LUIS RÍOS, GUANYAR LA BATALLA AL PETROLI


Luis Ríos és l’inventor de la “chapapotera”, un dels Cubs de les Bones Idees del Fòrum. La “chapapotera” ideada per aquest gallec, inventor vocacional, ha mecanitzat el sistema tradicional de recollida de fuel per evitar que s’estengui. Un exemple de com unir imaginació i ecologia.


Luis Ríos ha creat un dels invents més emblemàtics dels Cubs de les Bones Idees del Fòrum: la “chapapotera”. “Jo sóc gallec i visc al costat d’on va succeir la catàstrofe del Prestige. El fuel es recollia de manera manual. Era un sistema primitiu. Avui dia, no existeix cap sistema ràpid per recollir els vessaments de petroli. Sembla mentida –es lamenta aquest inventor vocacional–: som capaços d’arribar a Mart i no tenim res tan senzill com això”.

La “chapapotera” ideada per aquest inventor de Pontevedra, que actualment dirigeix un concessionari de cotxes a Astúries, mecanitza el sistema tradicional de recollida de fuel. “Es tracta –explica– d’evitar que el fuel s’estengui. Quan els corrents, les onades o la mateixa força del petroli fan que es vagi estenent tan ràpidament fins assolir la superfície d’una província sencera, ja no hi ha mecanismes capaços de pentinar aquella zona”. La “chapapotera” pot arribar a recollir el vessament de fins a nou petroliers de capacitat mitjana en una setmana si l’espessor de la taca és de quaranta centímetres. En el moment del vessament, aquest espessor pot arribar fins als dos metres de profunditat, assegura aquest inventor.

A més de ser una de les millors idees a nivell mundial seleccionades pel Fòrum, Luis Ríos ha guanyat amb la seva “chapapotera” la medalla de plata a Imaginaria 2004 i el premi Galáctica Popular a la fira que porta el mateix nom. “Tot això són al·licients per seguir treballant”, assegura.

Luis Ríos inventa des de petit. “Es neix amb imaginació: després es pot desenvolupar o no, segons les circumstàncies”; i les circumstàncies, que en el seu cas van ser els estius que passava al poble amb la seva àvia quan tenia vuit anys, eren idònies. “Vaig començar a fer-li instal·lacions elèctriques i vaig inventar un sistema perquè el seu burro portés la càrrega que havia de transportar a altres finques”, recorda.

No obstant això, aquest inventor no ha patentat tot allò que ha inventat. Només la “chapapotera” ha aconseguir separar Ríos de la seva rutina diària. “La veritat és que quasi bé mai tinc temps per a res. La meitat dels meus invents els guardo a la memòria i gairebé mai no els porto a la pràctica per manca de temps”. Malgrat tot, Luis Ríos assegura que tots els seus invents funcionen. “Sóc molt crític i vull controlar fins a l’últim detall. Aquest és el problema dels invents, que al final no funcionen. L’única diferència entre un invent i un altre –explica– és que hi ha alguns que són inútils i no serveixen per res”. I posa com a exemple el cas d’un pantaló que, al mateix temps, serveix de poltrona. “Això és ridícul, tot i que tecnològicament sigui molt enginyós”.

Els invents de Luis Ríos porten la marca de l’ecologia. “Moltes vegades el que necessites és triar l’invent: que sigui útil. A mi em preocupa l’ecologia i sempre centro la meva imaginació en aquest sentit. Amb la “chapapotera”, es tractava de guanyar la batalla al petroli”, remarca.

Ara, amb més temps per unir les seves dues grans aficions, la invenció i l’ecologia, Luis Ríos està pensant en un nou invent: un pont capaç de produir energia elèctrica a partir de l’aigua dels rius. “Però no fent embassaments, que també contaminen, sinó traient rendiment de la natura”.


ARCHIVOS ADJUNTOS:
Perfil

Volver