español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home >
23-09-2004 //800h

RUBÉN MARTÍNEZ, CONTACONTES


El pròxim novembre farà 20 anys que es dedica a l'ofici de contacontes perquè com ell mateix diu «una cop tens ganes de contar i descobreixes el plaer de l'altre, ja estàs condemnat tota la vida a explicar històries».


Rubén Martínez escriu contes, obres de teatre, poesia, compon cançons i fa classes en tallers de narrativa. És comunicador social per la Universitat Central de Veneçuela, ciutat on va néixer i va crear, al costat d'uns amics, la col·lecció «Grandes Desconocidos». «L'única condició per entrar en el grup era ser un gran desconegut», diu Martínez qui, gràcies a la publicació, va poder editar el seu primer llibre Magos, ranas, puertas y sucesos menores. Més tard va abandonar la col·lecció i va començar a publicar amb altres editorials.

Martínez concep els seus contes «perquè funcionin oralment» i pugui fer sessions de contes a biblioteques, bars i centres cívics, entre d'altres espais, com el Cafè-Concert-Te del Fòrum. Encara que viu a Barcelona des de fa tres anys, explica que mai no s'havia plantejat viure fora de Veneçuela. Va marxar de Caracas buscant un lloc on guanyar-se la vida amb la seva vocació de narrador i va escollir Barcelona perquè va conèixer el teatre català gràcies als festivals internacionals, en els quals va tenir l'oportunitat de veure actuar La Fura del Baus i Els Comediants i li van impressionar molt: «em van fascinar».

Aquest contacontes veneçolà deixa néixer les històries «amb paciència, perquè el que s'està gestant acabi de formar-se i a vegades no em pregunto què diu el conte sinó que respecto el que em surt i el que a mi em diu». Els seus relats són breus i sempre van acompanyats d'un humor nostàlgic, «com si hagués perdut alguna cosa». Els personatges «són gent especial, hi ha alguna cosa que els identifica perquè el que importa és la seva condició de perdedors, són desafortunats». Els seus contes amaguen la malenconia en un embolcall alegre i humorístic que «exalta el que té de positiu la possibilitat i els contrastos».

«Els contes són una excusa per trobar-me amb l'altre però no sols en un espai compartit sinó perquè tots dos puguem crear i creure», explica aquest artista que ha descobert amb els contes «l'oportunitat immediata i inconscient d'inventar sense adonar-se’n».

«Ara veig la literatura d'una altra manera», afirma un Martínez al qui no agrada «la literatura que vol salvar» i fuig «de les morals». Creu que l'art el salva, ja que reconeix que procura deixar en les seves històries una mica del que li pesa, «així em puc treure alguna capa de sobre i mostrar-me un poc més».

En els seus escrits juga molt amb les paraules però admet que les històries li apareixen més per ser contades: «Has de ser just, suggestiu i ric en expressivitat perquè la paraula dita no existeix sense una gestualitat, un to de veu i coses no dites».

Segons explica, «la gratificació del contacontes és el silenci, perquè és la possibilitat de tot» i assegura que «totes les paraules caben en el silenci, per les seves possibilitats i el seu potencial». Així, ha editat recentment un disc anomenat L'òpera del silenci amb l'objectiu d'intentar donar forma a aquestes idees sobre la immensitat del no dir res que pot arribar a dir-ho tot alhora.

Entre els guardons que Martínez ha rebut destaquen el premi nacional de Narrativa Breu a Veneçuela, els premis nacionals de Contes per a Nens i de Text Informatiu per a Nens del Ministeri d'Educació, el premi de Dramatúrgia Ambiental, i el de Dramatúrgia Infantil Aquiles Nazca, entre d'altres.

Actualment Rubén Martínez col·labora en els tallers del programa «Atrapa la paraula» del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que organitzen cursos de narradors per promoure la literatura. També combina les seves actuacions amb la direcció d'un grup de teatre anomenat ALTOSF que va néixer a Veneçuela però que també ha fundat a Barcelona. I espera poder estrenar una obra l'any que ve seguint «la metodologia del teatre desconegut» mentre prepara el seu nou disc Jeremías vodevil.


ARCHIVOS ADJUNTOS:

Volver