español english français
     
  6 / 11 / 2006
      Información
Notes de premsa
Convocatòries de premsa
Dossiers
Entrevistes
Perfils
Calendari fòrum
Fórum en los medios
Servei de televisió

      Recursos Multimèdia
Fototeca
Logos
Videoteca
Audioteca
Infografies
Presentacions
Mapes del Fòrum

      Documentació
Fòrum 2004
Continguts
Fórum
Fórum Diálogos
Fórum Ciudad
Participa en el Fórum
Arquitectura del Fòrum
Donen suport al Fòrum
Entrades

      Serveis premsa
Allotjament i vol
Serveis
Contacte


Home >
22-09-2004 //1000h

FRANCISCO GUTIÉRREZ: “HIGROMA CANVIA LA DIMENSIÓ DE L’HOME QUE SE SENT DOMINADOR ABSOLUT DE l’UNIVERS”


Dues formigues gegants, una planta, una Mantis religiosa, una aranya, una libèl·lula, un centcames, uns carros amb flors i una indústria de proporcions antinaturals, s’han passejat durant els 141 dies pel Fòrum, de vegades perseguint el públic, per mostrar una altra dimensió de la vida, on l’home no és el centre de l’univers. Aquests “titelles gegants”, tal com els anomena el seu creador i amant de les formigues, Francisco Gutiérrez, “volen representar l’agressió de la indústria contra la natura” i van causar gran sorpresa en el Festival de Teatre de Tàrrega del 1994, quan s’acabava de crear la companyia S’Arruga i van ser els pioners a presentar aquest extradimensionat espectacle de carrer. “Fa deu anys no hi havia titelles gegants, però ara ja hi ha més gent que ho fa”, diu.


“La idea era portar al Fòrum la veu de la natura”, explica Francisco Gutiérrez, un creador autodidacte, que va estudiar magisteri i es va posar en el món de l’espectacle com a tècnic de llums i escenògraf. La seva necessitat de fer escultures i la seva passió pels insectes, en especial per les formigues, el van portar poc a poc a fer escultures de grans dimensions i moviment. Higroma és una creació especialment destinada per al Fòrum, però els insectes són una adaptació d’alguns que ja havia fet la companyia S’Arruga.

Aquesta companyia, que ara compleix el seu desè aniversari, deu el seu nom al material de paper “que s’arruga” del qual estan fets els insectes. “Però els del Fòrum són de plàstic, perquè 141 dies era molt temps, tot i que per sort no hem tingut gaires dies de pluja”, explica Gutiérrez. S’Arruga té peixos i insectes de tot tipus perquè volen reflectir la natura en tots els seus espectacles, “transformar aquestes màquines perfectes que són els animals, i adaptar-los a un espectacle”.

Francisco Gutiérrez és un apassionat afeccionat del món submarí i de les formigues, “l’organització social de les quals és admirable”, assegura, i explica que “tenen una adaptació física impressionant, són interdependents, molt especialitzades, no poden menjar per si mateixes, ni tan sols la reina, i en el seu món l’individu no té importància. Però també s’ha vist que hi ha espècies que esclavitzen les altres”.

El nom de l’espectacle, Higroma, és l’anagrama d’hormiga i “representa un procés cancerigen de la màquina contra la natura. Explica com els insectes són agredits per la indústria, que embruta el món. Per això ens anava bé aquest nom, ja que Higroma té una connotació agressiva i nociva”. Així mateix, el fet de fer-los gegants respon al joc de canviar la idea tan estesa que l’home és el dominador absolut de l’univers i de totes les espècies de la terra. “És fer-los grans per canviar la dimensió, per fer-nos pensar que nosaltres podem ser formigues dins d’un univers molt gran i, en definitiva, per treure’ns importància”, comenta Francisco Gutiérrez. Els insectes també porten un ou, un arcà que vol representar l’ou primigeni, la vida i l’aigua. La coreografia explica una lluita simbòlica dels insectes contra l’Higroma, i l’aigua que llança representa un crit d’esperança.

Higroma funciona amb un sistema mecànic molt senzill i respectuós amb el mediambient que transporten els integrants de l’espectacle a base d’energia física, és a dir, pedalejant. “Forma part de l’espectacle que el públic vegi com és de senzill moure mecànicament una pota d’una aranya, i també que vegi l’exercici dels manipuladors dels insectes. Amb un motor no s’entén tan bé el moviment, i així en canvi és com contemplar autòmats o titelles gegants, que si estires una corda es mouen. Aquest mecanisme simple fa més proper l’espectacle a l’espectador, que diu ‘Mira quina bestiesa’, i alhora fa didàctica de les coses senzilles.”

Les reaccions que provoca són diverses. “Normalment els adults veuen la mecànica i la imatge general dels insectes –explica Francisco Gutiérrez– però en canvi els nens tenen dues reaccions ben contrastades: uns els tenen por, sobretot de nit, i d’altres, en canvi, els posen nom i hi volen pujar al damunt, perquè creuen que estan vius. El fet que els nens no vegin el noi que arrossega l’insecte sinó l’aranya o el centcames ens satisfà molt perquè nosaltres hem de competir amb les imatges tridimensionals que cada dia reben els nens”.

La companyia S’Arruga està realitzant actualment altres funcions a Pamplona, València, Londres i Milà i és possible que Higroma se’n vagi després a Xile, el gener del 2005, a fer un espectacle nocturn. “De fet, tots els nostres insectes van sempre il·luminats per dins, estan preparats per jugar amb efectes de llum i, mitjançant el paper translúcid amb què estan fabricats, ens permet enriquir molt el llenguatge. Higroma també està preparat per incorporar-hi llum, però al Fòrum les funcions han estat diürnes.” Els animals estan fets de paper pintat translúcid, però els del Fòrum els han realitzat amb material plàstic ja que havien de resistir 141 dies a la intempèrie.

Francisco Gutiérrez té al cap construir un drac gegant “molt metàl·lic, amb so incorporat, foc i llum”, de llenguatge més mecànic. Un dels futurs projectes serà crear, d’altra banda, un espectacle de gran escenografia en un lloc tancat, “un teatre d’objectes on es moguin coses, per trencar barreres, i en diferents idiomes, però que sigui comprensible per a tothom”.


ARCHIVOS ADJUNTOS:

Volver