Forum Barcelona 2004
| Español | English |
  Troba:
 
Actualitat > Notícies > Quatre exposicions coproduïdes pel Fòrum reflexionaran sobre la pau i la guerra

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

24 / 03 / 2004
Quatre exposicions coproduïdes pel Fòrum reflexionaran sobre la pau i la guerra

CCCB, Museu Picasso, Fundació Miró i MACBA acolliran les mostres L’alcalde de Barcelona i president del Fòrum Barcelona 2004, Joan Clos, ha presidit aquest migdia la presentació de les quatre exposicions incloses en el programa de Fòrum Ciutat sobre l’eix de les condicions de la pau. Les mostres, que es van començar a dissenyar a finals del 2001, seran «d’una qualitat cultural innegable», en paraules de Joan Clos.

A l’acte també hi han participat Imma Mora, directora d’exposicions del Fòrum, i els directors dels museus que acolliran les exposicions. Imma Mora ha explicat que ha suposat «un esforç increïble» reunir un ventall tan extens d’obres d’art, i ha recordat que les entrades per al Fòrum posades a la venda ofereixen la possibilitat de visitar les exposicions que no estan ubicades dins el territori, fet que facilitarà la circulació del públic per la ciutat.

L’exposició En Guerra, que es podrà visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, entre el 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i el 26 de setembre, combinarà imatges, documentals i objectes per intentar explicar el que segons el seu director, Josep Ramoneda, «representa la influència de la guerra sobre el període més mortífer de la història, el segle XX, en què el nombre de morts civils ha anat augmentant fins a sobrepassar el de militars». Per a Ramoneda, «l’esdeveniment no pretén ser una exhibició de material bèl·lic, sinó un instrument que ajudi a conèixer què és la guerra i, per tant, la pau». Els comissaris de la mostra són Antonio Monegal, Francesc Torres i José María Ridao.

El Museu Picasso, tal com ha explicat la seva directora, Maria Teresa Ocaña, acollirà la mostra Picasso: Guerra i Pau entre el 26 de maig i el 26 de setembre del 2004. En 2.000 m2 de superfície, la mostra reunirà més de 300 obres de Pablo Picasso, entre pintures, escultures, dibuixos, gravats, ceràmiques, cartells, documents i projeccions procedents de museus i col·leccions particulars d’arreu del món. La directora del centre i comissària de l’exposició ha fet públic que no ha estat possible portar el Guernica del Museo Nacional Reina Sofía, però sí que es podran veure estudis i pintures relacionades amb l’obra cabdal de l’artista espanyol.

La Fundació Joan Miró presentarà l’exposició La bellesa del fracàs / El fracàs de la bellesa, que es podrà visitar del 28 de maig al 24 d’octubre. Segons la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, la preocupació que alguns artistes van mostrar als anys seixanta per l’increment de la violència a la nostra societat és l’eix de la mostra que acollirà la Fundació. Malet ha afirmat que al segle XX «s’ha après a matar de manera científica i organitzada». És el que es podrà presenciar en la setantena d’obres exposades, que mostren «la manera que tenen els artistes per manifestar-se en contra de la guerra, i per intentar fer reaccionar la societat davant d’aquesta problemàtica». La mostra serà comissariada per Harald Szeemann i coproduïda pel Fòrum Barcelona 2004.

La mostra Art i Utopia. L’acció restringida es podrà visitar al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) del 3 de juny al 12 de setembre del 2004. Més de 900 obres conformen aquesta exposició, comissariada per Jean-François Chevrier, que agafa el títol d’un dels assajos de Stéphane Mallarmé, i que revisa alguns moments clau dels intercanvis entre art i poesia al segle XX. Per a Manuel Borja-Villel, director del MACBA, la mostra «vol trencar la visió hegemònica de l’art del segle XX». La poètica mallarmeana serveix de fil conductor d’una història de l’art modern en la seva relació amb el llenguatge i la seva dispersió.

Vídeo