Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > En guerra

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
En guerra

La guerra forma part de l’experiència vital de molta gent, malgrat que molts de nosaltres no l’haguem viscut directament. Avui en dia, els mitjans de comunicació ens la fan present cada dia.

Quan: Del 17/05/2004 al 19/09/2004
On: A la ciutat > Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB

Enllaç Visita
  PresentacióFotosVídeos  
Presentació Podem arribar a ser conscients de l’experiència traumàtica que causa en les poblacions que la viuen, però a la vegada considerem normal que els nostres fills juguin a la guerra.

Com s’originen les guerres? Com es viuen a primera línia? Com és una postguerra? Per respondre aquestes qüestions, l’exposició combina imatges documentals i objectes autèntics amb les visions d’artistes mentre vivien directament aquells fets.

En els últims cent anys, la manera com s’han conduït les guerres ha anat canviant, però si les analitzem amb deteniment podem observar que en totes elles es repeteixen uns processos semblants. La mostra pretén identificar els canvis que s’han produït, des de principis del segle XX fins ara, en conflictes que han tingut lloc en tots els continents. No segueix una seqüència cronològica, sinó temàtica, i s’atura a analitzar els diferents estadis d’un conflicte.

En la fase de preparació de la guerra, es tracta la socialització de la violència, la construcció de l’enemic i les causes del conflicte. En el transcurs de les hostilitats, la mostra s’endinsa en l’experiència de soldats i de civils i en l’acció del combat. Un cop la guerra acabada, en el moment de la victòria o la desfeta, s’aborden els tractats de capitulació, els judicis per crims de guerra i, finalment, la memòria dels fets, reflectida en monuments i testimonis, com també en la manera com s’aborden en el sistema educatiu.

L’exposició combina pintura, fotografia, cinema, art conceptual i instal·lacions, documents i objectes, tots procedents de fons molt diversos. Els artistes que firmen les nombroses obres exposades són, entre d’altres, Robert Arneson, Chris Burden, Otto Dix, Léonard-Tsuguharu Foujita, Leon Golub, Natalia Gonxarova, George Grosz, Philip Guston, Renato Guttuso, Alfredo Jaar, Oskar Kokoschka, Barbara Kruger, Mihail Laritxev, Mihail Lariònov, Fernand Léger, Kàsimir Malevitx, Antoni Miralda, Henry Moore, Robert Morris, Paul Nash, Adi Ness, Christopher Nevinson, Simon Norfolk, Gilles Peress, Leni Riefenstahl, Martha Rosler, Peter Saul, Gino Severini i Félix Vallotton.

L'exposició En guerra és una coproducció del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. En aquest sentit, l'exposició s'adapta als principis i objectius del Fòrum i forma part de la seva programació, dins de l’eix temàtic Les condicions de la pau.

Comissaris:
José María Ridao, Antonio Monegal i Francesc Torres
Espai:
Plantes: 2 i 3 (2.400 m2)

Documentació associada:
Document PDFPresentació de l'exposició

Enllaços d'interès:
Enllaç externCCCB
Enllaç externARTICKETBCN

Notícies relacionades:
Enllaç externQuatre exposicions coproduïdes pel Fòrum reflexionaran sobre la pau i la guerra
Enllaç externEl Centre de Cultura Contemporània de Barcelona presenta «En guerra», una reflexió sobre el segle XX