Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > El cos i el cosmos. Art escultòric del Mèxic Precolombí

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La Mina


(c) Fundació Caixa Catalunya
(c) Fundació Caixa Catalunya
ImprimeixImprimeix
El cos i el cosmos. Art escultòric del Mèxic Precolombí

Selecció de 200 peces procedents del diversos museus mexicans entorn del tema de la figura humana com a símbol cosmològic en les cultures del Mèxic precolombí.

Quan: Del 14/06/2004 al 10/10/2004
On: A la ciutat > Fundació Caixa Catalunya

Enllaç Visita
  PresentacióFotosVídeos  
Presentació L’exposició presenta una selecció, difícilment repetible, d’unes 200 peces procedents de més de 40 museus i zones arqueològiques de tot Mèxic, algunes de les quals s’exhibiran a Barcelona per primera vegada, mentre que la gran majoria seran exposades per primera vegada fora de seu àmbit local.

Aquestes obres són testimoni d'un període de 3.000 anys al Mèxic precolombí, amb la diversitat de grans cultures que van existir-hi –des dels primers poblats del període preclàssic fins que van desaparèixer al segle XVI–, com ara l'olmeca, la maia o la mexica, entre d’altres.

La mostra té dues finalitats principals. D’una banda, evidenciar la unitat essencial de tota la cultura mesoamericana, explicable a través d'un conjunt de trets bàsics comuns a totes les societats que en formaven part, malgrat que incloïen una gran varietat de cultures, llengües i estils artístics.

Entre aquests principis comuns a totes elles, l’exposició destaca la visió cosmològica que tenien aquests pobles, de manera que les peces seleccionades ens mostren el valor simbòlic d’aquestes representacions, dins la seva complexa percepció del món i de l’univers.

De l’altra, l’exposició vol rescatar estèticament aquestes creacions escultòriques, reconeixent la capacitat creativa i artística assolida pels diversos pobles.

Com indica bé Octavio Paz, la civilització mesomaericana no va concebre mai la bellesa com un valor independent, al marge del religiós o l’utilitari, però l’estètica moderna ens permet que aquestes obres tan distants siguin també contemporànies nostres i ens puguin meravellar.

A través d'aquestes dos conceptes podem entendre que l’art del Mèxic precolombí, a més de respondre a una lògica de formes, materials i volums, és al mateix temps una cosmogonia. Malgrat que la traducció d’aquesta simbologia sempre suposarà una alteració de l’original, l’exposició ens ofereix aquesta doble oportunitat a través d’un conjunt excepcional de peces.

Espai: La Pedrera (1.000 m2)
Comissariat: Institut Nacional d'Arqueologia i Història de Mèxic (INAH)
Preu: GratuïtEnllaços d'interès:
Enllaç externFundació Caixa Catalunya

Notícies relacionades:
Enllaç externDos-centes peces d'art escultòric precolombí s'exhibeixen a la Pedrera