Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > Ètnic

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
Ètnic

Amb el títol Ètnic. De les cultures tradicionals a la interculturalitat, el Museu Etnològic de Barcelona proposa una exposició estable del seu patrimoni etnogràfic. Per primer cop s’exposarà al mateix temps la major part de les seves valuoses col·leccions.

Quan: Del 01/06/2004 al 24/09/2004
On: A la ciutat > Museu Etnològic

Enllaç Visita
  PresentacióInfo TècnicaFotosVídeos 
Presentació La proposta es basa en una visió equilibrada de les diferents cultures, sense que en calgui una per explicar les altres.

S’han definit tres grans àmbits temàtics dins el mateix discurs global:

1. ORÍGENS. Un museu etnològic a Barcelona. La visita general començarà en aquest àmbit perquè és on es descriurà l’inici de la història de l’antropologia a Barcelona, els seus mètodes i el naixement del mateix Museu Etnològic.

A partir del concepte de viatge, d’exotisme, i del coneixement de la diversitat de les cultures, el visitant s’aproparà a les primeres col·leccions del museu. Algunes són col·leccions antigues, molt en consonància amb l’esperit del segle XIX: colonial, de recerca encuriosida dels llocs més llunyans, de gabinets i biblioteques. Ja entrat el segle XX, una nova categoria de professionals són qui reuneixen les col·leccions: etnògrafs i antropòlegs que s’interessen també per vincular-se al món científic europeu i les seves institucions.

L’escenografia d’aquest espai recrea la idea de viatge i d’expedició, l’equipatge de l’etnògraf i els materials professionals propis d’aquell moment.

2. POBLES. La realitat quotidiana a les societats tradicionals. Les col·leccions que s’exposen en aquest àmbit han estat el punt de partida per a l’estudi i descripció de diferents societats situades en deu àrees geogràfiques d’arreu del món. El visitant podrà apropar-se en cada cas a aspectes concrets de la vida quotidiana, per a poder comparar els trets més comuns i reconèixer les diferències entre les cultures. Els objectes més quotidians l’aproparan a la complexitat de realitats tan immediates com Catalunya o Castella a Europa, però també a altres més llunyanes situades al Japó, Nuristan (Afganistan), Equador, Costa Rica, Etiòpia, Marroc, Nova Guinea i Austràlia.

L’escenografia d’aquest espai mostra els objectes quotidians que són utilitzats en els diversos espais de la vida local. Per mostrar algunes societats es recrea tot un espai vital per a una millor comprensió de l’entorn cultural.

3. MOSAICS. La realitat intercultural local i global.El tercer àmbit de l’exposició gira al voltant de dos eixos transversals. A “Tabú” s’hi revisen les diverses percepcions culturals del cos humà, les formes de guarnir-lo, de mostrar-lo, o el sentiment de nuesa en les diferents societats, mitjançant objectes quotidians com pintes, amulets, vestits, eines per pintar i tatuar, tapa-sexes, penjolls, etc. A “Sagrat” el públic fa un recorregut per les religions i rituals vigents en el món plural mitjançant objectes de culte, els seus llibres sagrats i fotografies que mostren els espais de festa, d’oració, de reunió o el pensament individual.

Amb l’exposició ÈTNIC, el Museu Etnològic de Barcelona proposa un itinerari transcultural amb la voluntat de motivar la reflexió i d’establir diàlegs des del coneixement.

Documentació associada:
Document PDFPresentació de l'exposició

Enllaços d'interès:
Enllaç externMuseu Etnològic (MEB)

Notícies relacionades:
Enllaç externPresentades 7 noves exposicions del Fòrum-Ciutat
Enllaç extern10.000 objectes sobre la vida quotidiana s'exposen al Museu Etnològic de Barcelona en el marc del Fòrum