Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > Festins, rituals i cerimònies. Bronzes arcaics del Museu de Xangai

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
Festins, rituals i cerimònies. Bronzes arcaics del Museu de Xangai

El 1989 els alcaldes de Xangai i de Barcelona van signar un memoràndum per promoure la col·laboració i els intercanvis entre les dues ciutats, que posteriorment es van agermanar. L’acord va deixar constància de l’interès de la ciutat de Barcelona per acollir una selecció de la magnífica col·lecció de bronzes del Museu de Xangai.

Quan: Del 22/06/2004 al 12/09/2004
On: A la ciutat > Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Enllaç Visita
  PresentacióActivitatsFotosVídeos 
Presentació L’exposició que presentem és, doncs, el resultat final de la voluntat de totes dues ciutats. Les 31 peces cedides pel Museu de Xangai, d’acord amb una tria fruit d’un procés de selecció estudiat, configuren un recorregut cronològic que arrenca al final de la mítica dinastia Xia (segles XVIII-XVI aC) i arriba fins al període dels Regnes Combatents (475-221 aC). L’exposició abasta, per tant, els gairebé 2.000 anys d’esplendor de l’edat del bronze i acaba just abans del seu declivi, al segle III aC.

Es tracta d’una selecció de peces característiques per l’ús que se’n feia com a vehicles de culte en els complexos banquets rituals de veneració als avantpassats. Amb aquesta finalitat s’han escollit recipients que contenien aliments, vasos i calzes per degustar vins o nèctars fermentats i atuells per a les ablucions de purificació, exemples que testimonien que en èpoques ben primerenques de la història de la Xina el festí i l’aproximació gastronòmica tenien un paper important en la cultura i els ritus.

Dues peces úniques de ceràmica que s’inclouen en l’exposició, que daten del III mil·lenni aC i del segle V aC, mostren els processos de vinculació tipològica i la dependència mútua que va existir entre les produccions de bronze i de ceràmica al començament i al final de l’edat del bronze, sens dubte dues de les tradicions més antigues de l’art xinès el desenvolupament de les quals ha estat íntimament relacionat i interconnectat.

Alguns bronzes inclosos a la mostra no han estat mai exposats anteriorment fora de la República Popular de la Xina i és la primera vegada que una exposició especialitzada en bronzes arcaics xinesos es presenta a Catalunya i a l’Estat espanyol. Cal destacar la incorporació de tres peces emblemàtiques corresponents a la denominada «categoria A», la més alta en la classificació del Ministeri de Cultura de la República Popular de la Xina.

Comissariat:
Imma González Puy
Espai:
Sala d'exposicions temporals (220 m2)

Enllaços d'interès:
Enllaç externMNAC

Notícies relacionades:
Enllaç externEl MNAC exposa peces de bronze de Xangai de quatre mil anys d'antiguitat