Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > De la curiositat a la prospectiva. Tres segles d'interpretació de la natura

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
De la curiositat a la prospectiva. Tres segles d'interpretació de la natura

Aquesta exposició intenta reflectir els paradigmes dominants en la concepció de la natura els tres darrers segles i com han estat plasmats en les col·leccions naturalistes catalanes.

Quan: Del 15/06/2004 al 26/09/2004
On: A la ciutat > Institut Botànic

Enllaç Visita
  PresentacióFotosVídeos  
Presentació "Un planeta per pàtria? Doncs si, aquest és el nostre arrelament al cosmos. Ara ja sabem que el petit planeta perdut és alguna cosa més que un espai compartit per tots els humans. És casa nostra, “home”; “Heimat”, la nostre màtria, encara més, és la nostra Terra, la nostra Pàtria. És aquí, a casa nostra, que es fan les nostres plantes, els nostres animals, els nostres morts, les nostres vides, els nostres fills. Ens cal conservar, ens cal servar la Pàtria Terra".
Edgar Morin, Terre-Patrie (1993)

El sociòleg francès Edgar Morin, concep la Terra (la Natura) com una pàtria; altres la conceben com un mercat. Alguns la respecten com a cosa sagrada; altres n’abominen com a cosa corrupta o com a vall de llàgrimes. Les concepcions i interpretacions de la natura canvien i han canviat segons els temps i les cultures.

Les col·leccions naturalístiques ens testimonien com han canviat aquestes concepcions, tant pels objectes aplegats com per la manera d’organitzar-los i ordenar-los.

En el segle XXI l’únic paradigma possible hauria de ser el de la sostenibilitat i la preservació de la biodiversitat. El possible abast i les limitacions inherents a aquest paradigma queden recollides al final de l’exposició.

Direcció: Institut Botànic
Comissariat: Josep M. Camarasa
Espai: Nou Institut Botànic (500 m2)

Documentació associada:
Document PDFPresentació de l'exposició

Enllaços d'interès:
Enllaç externInstituto Botánico

Notícies relacionades:
Enllaç externEl Fòrum presenta cinc exposicions que conviden a reflexionar sobre la sostenibilitat
Enllaç externL'Institut Botànic exposa peces d'expedicions que es van realitzar al segle XVII