Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > El primer Eros. Àfrica, Amèrica i Oceania

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La Mina


© Forum Barcelona 2004
© Forum Barcelona 2004
ImprimeixImprimeix
El primer Eros. Àfrica, Amèrica i Oceania

El primer Eros mostra al públic gairebé 130 peces de gran qualitat estètica i d’alt interès antropològic procedents de tres continents –Àfrica, Amèrica i Oceania–, amb un denominador comú: la temàtica eròtica i la sexualitat.

Quan: Del 08/07/2004 al 31/10/2004
On: A la ciutat > Palau de la Virreina

Enllaç Visita
  PresentacióInfo TècnicaFotosVídeos 
Presentació La dimensió subjectiva i personal de la sexualitat, estretament lligada als cicles regeneradors de la natura, és, sens dubte, un fenomen essencialment humà i té la seva manifestació formal i conceptual en el que anomenem «erotisme».

Àfrica és el continent on existeixen més obres amb motius sexuals evidents i manifestos. Com a exemple de bellesa ideal comptem amb l’excepcional escultura commemorativa d’una princesa del Camerun (Musée Dapper, París).

D’altra banda, Amèrica és un continent molt més púdic quant a la representació de la sexualitat, excepte a la ceràmica mochica del Perú, on homes i animals apareixen representats en tot tipus de posicions sexuals.

Més metafòrica i indirecta és la representació de la sexualitat a Oceania, on alguns dels seus objectes no són el que imaginem: així, una figura femenina Dilukai amb les cames obertes no correspon a cap figura d’oferiment sexual, sinó a una «dona primera» que, situada, com de fet es trobava, a la llinda de les cases, servia de benvinguda al visitant.

Des de les insinuacions literals fins a les formes metafòriques, l’espectador serà convidat no només a gaudir estèticament d’una sèrie d’objectes d’una bellesa particular, sinó també a posar en qüestió, davant la contemplació i l’explicació de les representacions «eròtiques» procedents de cultures tan diverses, el seu propi concepte de sexualitat i d’erotisme.

El que als ulls de qualsevol visitant occidental pot constituir un exemple d’expressió fortament impregnada d’erotisme, de fet pot estar parlant de fertilitat, de protecció, de ritus d’iniciació o de màgia.

Enllaços d'interès:
Enllaç externPalau de la Virreina