Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > En els inicis de les desigualtats

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
En els inicis de les desigualtats

L'exposició, que s'insereix en l'eix temàtic de la Diversitat, proposa la reflexió sobre el quan, el com i per què de l'origen de les desigualtats socials, econòmiques i del poder entre les persones i els grups socials.

Quan: Del 20/05/2004 al 24/10/2004
On: A la ciutat > Museu d’Arqueologia de Catalunya

Enllaç Visita
  PresentacióInfo TècnicaFotosVídeos 
Presentació Els documents arqueològics ens permeten situar aquest origen ara fa uns 8.000 anys. Adoptar la ramaderia y la agricultura com a model de subsistència va provocar una sèrie de canvis que afectaren tots els àmbits de la vida. Les relacions socials i econòmiques, la organització del treball, la tecnologia, l'art, les formes d'assentament en el territori i fins i tot les creences i la ideologia es veieren modificades per la Revolució Neolítica, marcant cronològicament l'inici de la propietat privada i l'acumulació de béns.

Aquests canvis condueixen a la instauració de noves estructures d’organització de les formacions socials i polítiques que desembocaran, mil·lenis més tard, en l'emergència dels primers estats, orientant el nostre esdevenir històric en aquesta direcció i no en una altra.

Si bé aquest plantejament històric és àmpliament conegut en l'àmbit científic, l'exposició pretén posar a l'abast de tothom elements de reflexió i discussió, en un món tant confús, per afrontar el debat de problemàtiques actuals a través del coneixement històric.

Seguint aquest fil argumental, i amb la presentació d'audiovisuals, textos, representacions escenogràfiques interactives i especialment objectes arqueològics de gran interès provinents de jaciments d'ambdós costats de la Mediterrània, el contingut de l’exposició s'estructura en cinc àmbits i dos projeccions audiovisuals, la primera explica quina era la situació anterior al Neolític.

El temes dels cinc àmbits són:
1. Els inicis de l'economia productiva, amb textos i mapes que situaran al visitant en el context històric on es produeixen els primers canvis en la producció d'aliments.
2. Animals i plantes domèstiques, a partir de representacions escenogràfiques i de material arqueològic es proposa una visió global sobre les bases de l'economia de producció d'aliments i els canvis tecnològics que generen.
3. Poblats, fa referència al nou model d'assentament dels grups humans sobre el territori, il·lustrat amb diverses maquetes i fotos de poblats neolítics.
4. Cases, s'hi exposa a escala 1:1 una casa neolítica amb els elements relacionats amb el món material i el món simbòlic.
5. Elements simbòlics proposa una visió a través de diversos objectes d'ús ritual i d'un sepulcre, dels canvis ideològics sobre els quals es recolzen la resta de canvis i relacions socials.

Enllaços d'interès:
Enllaç externMAC
Enllaç externMuseu de Gavà
Enllaç externUAB
Enllaç externCNRS
Enllaç externMuseu Arqueològic de Banyoles
Enllaç externUniversitat de València

Notícies relacionades:
Enllaç externPresentades 7 noves exposicions del Fòrum-Ciutat