Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Esdeveniments> Exposicions > Exposicions a la ciutat > Tour-ismes. La derrota de la dissensió

Exposicions

Presentació

Habitar el món

Ciutats - Cantonades

Veus

Guerrers de Xi'an

Exposicions a la ciutat

El poder de l'art

Barcelona Progrés

La MinaImprimeixImprimeix
Tour-ismes. La derrota de la dissensió

El turisme és un fenomen polític i cultural obertament expansiu gràcies al procés globalitzador del capitalisme tardà que està transformant profundament la percepció del món.

Quan: Del 15/05/2004 al 29/08/2004
On: A la ciutat > Fundació Antoni Tàpies

Enllaç Visita
  PresentacióFotosVídeos  
Presentació Tour-ismes es proposa investigar diferents manifestacions del turisme amb l’objectiu d’obrir una reflexió crítica, des de la pràctica artística, sobre la influència d’aquest fenomen global en les cultures i les societats actuals, amb una atenció especial a l’entorn espanyol.

Aquest projecte s’articularà a través de dues realitats interconnectades; el subjecte-turista: un subjecte que activa entorns i memòries estandarditzades però legitimades per la individualitat de l’experiència i l’exploració; i alhora un agent transformador, un actor social involucrat activament en els processos de transformació culturals i socials dels territoris que visita. I els espais turistitzats, que revelen alguns dels processos econòmics, polítics, culturals i socials que dicten noves formes de socialització i nous usos i comportaments en les fronteres del que és privat i el que és públic, l’històric i l’historitzable.

Tour-ismes no pretén fer una anàlisi totalitzadora del turisme ni tampoc té la intenció d’oferir-ne l’esdevenir històric; no pretén fer una crítica superficial del turisme o del turista ni establir nous models per a aquesta pràctica. La intenció és elaborar un projecte de caràcter transversal que vinculi una sèrie de persones i col·lectius que, des del seu treball en els àmbits de la geografia, la història, la sociologia, la crítica cultural, les pràctiques audiovisuals, l’arquitectura, la literatura o el cinema, revelin certes claus dels mecanismes de representació que genera el discurs turístic i que, cada cop més, defineixen les relacions, les imatges i els espais de la nostra contemporaneïtat.

Ciutat (Barcelona com a model), Experiència (la platja) i Relat (souvenirs, fotografies) són els tres eixos principals sobre els quals s’articula aquest projecte.

Tour-ismes es completarà amb materials d’arxiu i pel·lícules relacionades amb aquesta qüestió. El projecte inclou una publicació amb textos inèdits i/o reedicions, com també material visual i escrit de tots els participants. També es durà a terme un seminari amb conferències, tallers i taules rodones.

Direcció:
Núria Enguita Mayo
Comissaris:
Jorge Luis Marzo, Montse Romaní i Iván de la Nuez
Espai:
800 m2

Enllaços d'interès:
Enllaç externFundació Antoni Tàpies

Notícies relacionades:
Enllaç externPresentades 7 noves exposicions del Fòrum-Ciutat